fbpx

Skötselråd av smycken

Skötselråd
Sterlingsilver och silverpläterade smycken måste skötas om för att behålla sin skönhet och form. Svavel som finns naturligt i luften kan få sterlingsilver och silverplätering att oxidera. Förvara därför gärna dina silversmycken i tätslutande påsar när de inte används. Även fukt, parfym, hudlotion, hårspray m m. kan missfärga både sterlingsilver och silverplätering. Ta därför för vana att ta på dig dina smycken det sista du gör, dvs efter du sprayat ditt hår, satt på dig parfym/kosmetika osv. Med andra ord: ”sist på och först av”. Ett gott råd är att alltid torka av smyckena försiktigt varje gång du använt dem, för att ta bort rester av svett eller hudprodukter.

Det är snyggt att hänga smycken på ett smycketräd, men som förvaringsmetod är detta mindre lämpligt. Att lägga smycken en och en i en plastpåse med lufttät förslutning är en förvaringsmetod som rekommenderas. Ett silverpläterat smycke måste du vara extra varsam med. Vid lättare missfärgning kan du torka/polera ditt smycke försiktigt med en torr mjuk trasa/linnetrasa. Polering, slipning och ”gnuggande” rengöring gör dock att pläteringen slits och blir tunnare och tunnare vilket i sin tur leder till att basmetallen kommer fram när du slipar bort den fina ytan. Därför är det bättre att ta lite ljummet vatten med en rejäl skvätt diskmedel. Doppa sedan smycket upprepade gånger i vattnet. Är det mycket smutsigt kan du låta det ligga i blöt en stund och sedan slutligen doppa det ett antal gånger. Avsluta med att skölja med mycket ljummet vatten och lägg det sedan på en torr handduk för att lufttorka.

Ringstorlekar
Hur vet jag vilken storlek ringen ska ha? Ringstorleken mäts i ringens innerdiameter. Du kan själv mäta innerdiametern i en annan ring som du har. Saknar du en ring att mäta i kan du med hjälp av ett måttband mäta omkretsen på fingret, och sedan dividera denna med 3,14(pi). Exempel: Du har mätt din fingeromkrets till 53 mm. 53/3,14=16,9. Din ringstorlek är i detta fall 17. Ett annat säkert sätt att ta reda på din storlek är att besöka en smyckeshandlare som tar mått.

Silversmycken hantering